Švestkový koláč s drobenkou
Potřebujeme:
drobenka:
- 100 g másla
- 80 g krupice
- 160 g hrubé mouky
těsto:
- 30 g droždí
- 300 ml mléa
- 1/4 lžičky soli
- 100 g cukru
- 1-2 ks žloutek
- 80 g másla
- 500 g hladké mouky
podle potřeby:
- švestky
- tuk na formu
- mouka nebo strouhanka na formu
Postup:
- Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlážné mléko s rozšlehaným žloutkem, rozehřátý tuk, sůl a cuk a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout.
- Vykynuté těsto dáme na tukem a moukou vysypaný plech nebo do formy, prsty těsto roztlačíme na celou plochu (pokud se těsto lepí na prsty tak si namočíme ruce do studené vody). Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Švestkový koláč necháme chvíli krátce kynout.
- Dobře si předehřejeme trobu tak na 170 ºC a poté vložíme koláč a pečeme asi 25 minut, dokud drobenka nezezlátne. Upečený koláč můžeme pocukrovat.
Náhledy fotografií ze složky Buchty a bábovky
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář